22.10.2019

Pomoć pri kupovini

Koji model da uzmem? Koliko uske trebaju da budu? Dileme i dvoumice koje svakog penjača muče pri izboru prave patike.
Ovde ćemo pokušati da vam olakšamo taj izbor, svodeći ga na minimum. Normalno, najbolje je ukoliko imate priliku da osetite svaki model na nozi i tako nađete za sebe najbolji par ali kao što je većini poznato, zbog "nikakvog" izbora penjačke oprema kod nas (tužno ali istinito) mnogima preostaje samo da poruče patike i da se nadaju da će odgovarati.

Savršeni par penjačica

Najbolji način da utvrdite koje penjačice odgovaraju vašoj nozi je da provedete sat vremena u radnji isprobavajući sve penjačice koje vas interesuju, pa čak i one koje vas ne privlače.
Kako bi idealna penjačica trebala da leži uz nogu: petni deo bi trebao čvrsto da prijanja bez ikakvog prostora (bez lufta), svod penjačice (srednji deo) bi trebalo da bude stegnut ali ne bolno, a prsti bi trebalo da osećaju kraj penjačice ali bez ikakvog ili sa vrlo malim pritiskom (u zavisnosti od modela penjačice).

Postava: Postavljene penjačice će se maksimalno rastegnuti pola broja, a nepostavljene se uobičajeno rastegnu negde između pola i broja i po.
Drugim rečima, nepostavljene penjačice bi trebalo da vam budu tesnije u odnosu na postavljene iz razloga što će se one rastegnuti.
Naravno uzmite u obzir da se penjačice neće rastegnuti po dužini nego po širini.

U slučaju da kupujete vaš prvi par penjačica dobro razmislite gde ćete penjati najveći deo vremena. Većina ljudi kupuje čvrste, penjačice koje pružaju dobru potporu - nalik patikama, za celodnevni komfor. Međutim ukoliko nameravate da penjete veštačke stene, boldering ili previse, kupite fleksibilnije, mekše penjačice. Ovakva vrsta penjačica ima bolje trenje i omogućava vam da tačno osetite svako gazište.

Kada kupujete prvi put penjačice bićete u dilemi dali su bolje asimetrične (blago zavijene u prednjem delu) ili simetrične (ravne) penjačice.

 

Ukoliko vam je palac na nozi duži od drugog prsta onda vam verovatno trebaju asimetrične a ako je drugi prst duži od palca onda simetrične. Ali ponavljam još jednom, ovo je samo teorija, važno je da probate svaki model kako bi našli patiku koja vam najbolje odgovara.

 

Pre nego li pomislite da kupite 4 para penjačica pogledajte tekst ispod.

 

 

 

The Shoe Review - The ELITE

 

Five Ten

 

 

DRAGON

Posebne tehnike i posebne situacije zahtevaju i posebnu patiku.
Njen asimetričan oblik pruža odličnu potpuru na ivicu. Komentar jednog penjača glasi: "Ove penjačice ti omogućavaju da koristiš svoja stopala poput šaka."

Za: Fenomenalno prijanjaju za podlogu
Protiv: Visoka cena. Uglavnom pravljena za veštačke stene i strme smerove


- 4.2mm đon (predni deo)
- 1.5mm središnji deo
- sa postavom
- odgovara srednjim stopalima

 

ASCENT

Trake za vezivanje omogućavaju brzo i lako navlačenje i skidanje penjačice. Ova patika je prevashodno namenjena za duge smerove. Takođe koristi se za boldere i veštačke stene.
Preporučuje se samo naprednim penjačima.


 

HUECO

Osrednje tvrda penjačica sa postavljenom veoma mekanom petom. Može se reći da je Hueco jedna od najudobnijih penjačica.
Duboko pertlanje omogućava penjaču da čvrsto stegne patiku kako bi se održavao na malim ivicama ili da je opusti i odmori nogu.

Za: Veoma udobna, dobra za duge smerove
Protiv: Velika cena. Zbog debljine pete loša za uske pokutine i džepove.
- 5.5mm đon (prednji deo)
- za uska i srednja stopala
 

 

ZLIPPER

Zlipper je meka penjačica namenjena prevashodno za bolder i veštačke stene. Za zakopčavanje penjačice je zadužen raisferšlus koji i ne uliva naročito poverenja. Patika pruža veoma dobru stabilnost na uzanim ivicama.


 

 

V-10

V-10 je jedna od najkvalitetnijih mekih (sliper) penjačica na tržištu. Izrađena je od istog materijala kao i Dragon model.
Prednji deo je blago nagnut na dole i omogućava penjaču ne samo da gura nego i da vuče prstima.
Ove penjačice su namenjene za strme smerove, plafone, boldere i veštačke stene.
Uskoro: pregled modela drugih proizvođača

 

 

 

Piše: Marko Kujavić (2003)

www.freeclimbing.rs