24.07.2024

Pravilno rukovanje sa GriGri-jem

GRIGRI je uređaj za osiguravanje. Kako ima automatsku kočnicu ovaj uređaj je mnogo bezbedniji od klasične osmice. Pri naglom zatezanju užeta (pri padu) GRIGRI automatski blokira uže tako da ne postoji nikakva opasnost za penjača.
Namenjen je za upotrebu samo sa jednim užetom prečnika 10 do 11 mm. GRIGRI takođe može biti korišćen kao desender (za spuštanje). Cena GRIGRIa se kreće oko 50€.

 

  • Ubaciti uže u uređaj kao što pokazuje dijagram nacrtan na GRIGRI-u.
  • Uže mora biti postavljeno kao na slici.
    Slika 1.
  • Kada je uže postavljeno, zatvoriti uređaj i zakopčati zaključavajući karabiner kroz obe rupe.

Slika 1.

Umetanje užeta u GRIGRI

Pažnja: Pravilna vežba je neophodna pre upotrebe!

Mere opreza koje treba preduzeti

  • Slobodni kraj užeta nikad ne ispuštati iz ruku.
  • Pre svake upotrebe, neophodno je proveriti da li se automatska kočnica može pomerati slobodno i da li opruga reaguje bez zastoja.
Testiranje:
Obavezno testirati uređaj pre svake upotrebe, proveriti da li je uže pravilno umetnuto i da li uređaj funkcioniše ispravno. Slika 2.

Slika 2.

Osiguravanjem sa GriGri-jem

Osiguravanje vodećeg penjača:
Osiguravaoc, pre svega, treba propisno da se veže za sidrište a zatim da veže GRIGRI direktno u svoj pojas. Koristeći obe ruke, on propušta uže kroz uređaj. Nije preporučljivo fiksirati GRIGRI direktno u sidrište kada se osigurava vodeći penjač. Pad u tom slučaju može izazvati veliku silu na sidrištu - stoga je bolje fiksirati GRIGRI u pojas osiguravaoca kako bi se njegovom težinom ublažio efekat pada. Slika 3.

Slika 3.
Osiguravanje pratećeg penjača:
U ovom slučaju dužina pada je mnogo više ograničena. GRIGRI se može pri tom fiksirati direktno na sidrište ili pojas osiguravaoca da bi se smanjio efekat pada njegovom težinom. Slika 4.

Slika 4.

Pravilno održavanje

Ako je neophodno, prati u čistoj vodi radi uklanjanja prljavštine ili peska. Povremeno kapnuti mašinskog ulja između osovine i pokretnog dela radi obezbeđivanja pravilnog rada. Ne dovoditi u kontakt sa korozivnim ili agresivnim materijalima. Slika 5.

Preveo: Miloš Josipović
Deo teksta iz Petzl-ovog tehničkog uputstva.
 
www.freeclimbing.rs