02.02.2023

Održavanje užeta

Uze je najvazniji deo opreme vecini ozbiljnih penjaca. Moderna penjacka uzad su ekstremno pouzdana. Napravljena od najlonskih vlakana, ona su superiornija od onih od prirodnih tako sto su snaznija. elasticnija i izdrzljivija. Moderna uzad su sastavljena od pletene najlonske kosuljice omotane oko takode najlonskog jezgra. Iako je bilo slucajeva da uze bude preseceno na nekoj ostroj ivici ili pokidano odlomljenim kamenom, savremeno penjacko uze u dobrom stanju nece puci, bez obzira koliko tezak bio pad.

Da bi ste obezbedili da vase uze bude u dobrom stanju treba nekoliko stvari da zapamtite da bi ste bili sigurni da vas vasa "linija zivota" ne izda. Prvo i prvo NIKADA NE GAZITE UZE. Komadici kamena ili drugi opiljci sa vasih cipela mogu da prodru kroz kosuljicu uzeta i pocnu da ostecuju jezgro. Takode gazenjem uzeta pritiskate ga o zemlju sto izaziva ogrebotine i slicna ostecenja, cak pre nego sto ga zapravo upotrebite. Vodite racuna da nikada ne ostavite uze da lezi na zemlji i ne dopustite da vam dode ispod stopala dok penjete.

Budite sebicni sa svojim uzetom. Ne pozajmljujte ga nikome. Vi ste jedina osoba kojoj mozete verovati da ce paziti uze. Bilo sta da se desi uzetu dok nije kod vas moze da ga oslabi i da ugrozi vasu bezbednost sledeci put kada ga budete koristili. Iz istog razloga, nikada ne kupujte korisceno uze. Nemozete da znate sta je predhodni vlasnik radio sa njim pre nego sto ga je prodao.

 

Nije dobro da uze nepotrebno bude izlozeno suncu. UV zraci su najveca opasnost po bezbednost uzeta. Sto vise vremena uze provede izlozeno direktnom suncu, brze ce propasti. Kada nije u upotrebi uze treba da stoji na hladnom, suvom mestu, u senci.

 

Ne izlazite uze raznim hemikalijama. Iako hidrokarbonatna jedinjenja poput alkohola i benzina ne uticu na najlon hemijski, one ga cine zapaljivijim, narocito u situacijama kada je uze uzlozeno velikom trenju. Kiseline iz baterije i drugi korozivi moraju biti sto dalje od vaseg uzeta po svaku cenu.

 

Nakon cak i umerene upotrebe uze ce se isprljati. Da bi ga ocistili operite ga u masini hladnom ili mlakom vodom sa mlakim sapunom. Budite sigurni da koristite lagano mesanje i dvaput isperite da se ne bi opstaci sapuna zadrzali u uzetu. Ne stavljajte uze u masinu za susenje. Umesto toga okacite ga ili polozite na osenceno mesto i pustite da vlaga ispari prirodnim putem. Obicno je potrebno dva dana da se uze osusi kompletno.

 

Pregledajte svoje uze povremeno. Da bi najbolje proverili da li ima nekih ostecenja na uzetu, provlacite uze izmedu prstiju, od jednog kraja ka drugom strogo pazeci na bilo kakvu nepravilnost.

 

Uze ne bi trebalo nikada da bude u upotrebi duze od jedne godine, cak iako se koristi retko. Ako ga koristite vikendom, penzionisite uze nakon dve godline. Ako ga koristite za mnogo padova menjajte uze na svaka tri meseca konstantne upotrebe, a ako ga rede koristite nakon godinu dana. Posle dugackog, teskog pada uze treba zameniti odmah.

 

Prateci ove savete mozete ocuvati uze u vrhunskoj formi, i osigurati svoju bezbednost u penjanju.

 

Preveo: Rade Vučković

Tekst sa sajta www.camp4.com

www.freeclimbing.rs